HANS HOENJET | Alles voor Eva

Nostalgie, vertedering en weemoed voeren vaak de boventoon als er wordt teruggeblikt op de jaren ’60. Zeker als het gaat over rebelse jongeren uit de provincie die in dat decennium werden aangeraakt door de nakende ‘wereldrevoluutsie’. 

In Alles voor Eva wordt een heel andere toon aangeslagen. In deze tragikomische verhalen figureert een Limburgse jongen die al vroeg ontdekt dat de wereld niet zo rechtvaardig is. En dan worstelt hij ook nog eens met een vader die ernaar hunkert kunstenaar te zijn en een moeder die wordt gekweld door Weltschmerz en heimwee. 

Vol vuur demonstreert hij met feministes tegen een huishoudbeurs, interviewt hij Harry Mulisch voor het schoolblad en reist hij naar Amsterdam om twee verloederde weglopers voor de ondergang te behoeden. Maar op zijn laatste schooldag verzoent hij zich met zijn tirannieke rector en neemt hij ontnuchterd afscheid van zijn jeugd. 

Alles voor Eva lijkt op het eerste gezicht een luchtige verhalenbundel. Maar het is vooral een onbarmhartige terugblik op een verzonken decennium waarin de balans wordt opgemaakt van verloren dromen en idealen. Kortom, dit is het boek van een ontgoochelde rebel die nog een keer omziet in verwondering naar de sixties.

Alles voor Eva
Verhalen, 163 blz. 2023
paperback € 19,95
ISBN 978 94 648 101 10